Now playing

Avatar
Rate this item
(0 votes)
За да не ви тежи багажа, раздавайте… Снимка: Рixabay.com

За да не ви тежи багажа, раздавайте…

By Published May 30, 2022

Това, което носим със себе си. Багажът не винаги е нещо, което може да се пипне. Има неща, които винаги носим със себе си.

Спомени, страсти, навици, привързаности. Колкото по-малко притежава човек, толкова му е по-леко. За по-малко неща трябва да се грижи физически и мисловно.

Но “моето си е мое”. Може да е едно копче, но трудно се разделяме с него. Може никога да не ни потрябва, но собственическото чувство е твърде силно.

Какво да кажем, за по-скъпи сантиментално или материално вещи, а за междуличностните отношения става съвсем трудно. И ден след ден трупаме вещи, отношения, информация увеличаваме багажа си. И всяко едно нещо от тях което изгубим ни разкъсва сърцето.

Човек се ражда гол. В света в който идва има всичко от което ще се нуждае, разбира се, ще трябва да го дели или споделя с останалите човеци и други същества. Би трябвало да има достатъчно за всеки. Но това чувство за притежание, заграждащо от общото за себе си, създава конфликти, вражди и войни, носещи много страдание след себе си.

Багажът може да се състои и от негативи: страхове, проблеми, натрупани задачи … Този багаж не могат да ти го откраднат, нито да го захвърлиш и да избягаш от него. Трябва да го разтовариш едно по едно, както си го събирал. Трудно е но трябва, за да олекне, да да отвори място за ценните неща, които с лекота се носят.

Трудно е човек да потребява, колкото му е нужно, да стопанисва, колкото умее. В мигове, когато сподели с близък човек нещо свое, изпитва забравена радост. Тази радост може да я изпитва ежедневно.

Защото лесно е да се даде нещо непотребно, то няма никаква стойност. Но да се раздели с нещо важно за него, за да зарадва друг…

Трудно е...

Но ако успее – ще зарадва двама души – и себе си и другия.

А магията на споделянето е следната. Когато учудения получател приема споделеното, той заедно с него приема и урока, че е прекрасно да се споделя. И когато дойде време и той да сподели, ще го направи с радост.

За да не ви тежи багажа, раздавайте…

 

Автор: Йорданка Богомилова

Read 348 times Last modified on Monday, 30 May 2022 19:31
Станислав Тенев

"Музиката дава душа на вселената, криле на ума, полет на въображението и живот на всичко."
Платон

Login to post comments

За нас

  • Mix10 e независима медийна група, развиваща уеб проекти и онлайн издания в сферата на новините, забавленията, изкуството и свободното време. От създаването си се стремим да създаваме качествено съдържание, услуги и независима журналистика.

Контакти

улица Христо Ботев 1
Дупница, 2600
България
+359896360031
Mobile: +359892047200
www.plusradio.bg/

Цитат на деня

  • Животът е простичко нещо, но ние настояваме да го правим сложен. 

     

    Конфуций