Now playing

Avatar
Rate this item
(0 votes)
Съдбата си каза думата... Снимка: Рixabay.com

Съдбата си каза думата...

By Published May 31, 2022

Осъзнах, че не всичко зависи от мен. И… странно, но ми олекна.

Всъщност нещата, които истински мога да контролирам, са в пъти по-малко от тези, които не мога. Понякога реалността е неподходяща да отгледа мечтите ми. Не може просто. Друг път мечтите ми не й отговарят по време и място. Думи и състояния като „невъзможност”, „предавам се”, „отказвам се”, „отстъпвам”… започнаха да имат значение, неотговарящо на етикета „страхливка”. Това че имам възможност да се предам, да се откажа, да отстъпя, ме направи много силна.

Изборите винаги действат така.

Разбрах, че да се откажа навреме, е също толкова победа, колкото и да догоня мечтата си. Другото е инат, който ми изпива силите, опустошава душата ми, препълва тялото ми с болезнени очаквания. Никак не е лесно да си признаеш поражението, поне на мен не ми е лесно, но пък и битките на всяка цена, каква цена носят за мен?

Даже напротив – обезценяват ме в собствените ми очи.

Когато разбрах, че не съм всесилна, ми се искаше да разменя местата на земята и небето, толкова ме беше яд. От безсилие. Мина време преди да призная поражението си и да започна да проглеждам в мрака. Да виждам други възможности. Сега бунтовническите ми периоди оредяха, а като ме обхванат, е за кратко.

Така разбрах, че съм приела независимостта на Вселената и своята зависимост от нея.

И възможностите наистина станаха повече. Не всичко зависи от мен. Има ограничения, които си съществуват и не се интересуват дали ги виждам или не. Да ги виждам – ето това зависи от мен. Да се правя на сляпа, значи да се препъвам в острите камъни.

Осъзнах, че не всичко зависи от мен и въздъхнах, и изпитах облекчение. Така започнах отново да опитвам, без да се срамувам от грешките. Да греша и да си прощавам. Не всичко зависи от мен и съм благодарна за това. За някои неща, съдбата има думата. Бремето ми намаля. Нетърпението също. Натискът, строгостта в очите ми. За сметка на обичта и доверието.

 

Автор: Сашка Александрова

Read 146 times
Станислав Тенев

"Музиката дава душа на вселената, криле на ума, полет на въображението и живот на всичко."
Платон

Login to post comments

За нас

  • Mix10 e независима медийна група, развиваща уеб проекти и онлайн издания в сферата на новините, забавленията, изкуството и свободното време. От създаването си се стремим да създаваме качествено съдържание, услуги и независима журналистика.

Контакти

улица Христо Ботев 1
Дупница, 2600
България
+359896360031
Mobile: +359892047200
www.plusradio.bg/

Цитат на деня

  • Животът е простичко нещо, но ние настояваме да го правим сложен. 

     

    Конфуций