Now playing

Avatar
Rate this item
(0 votes)
За най - нуждаещият се ... Снимка: Рixabay.com

За най - нуждаещият се ...

By Published April 21, 2022

Едно момиченце си имало касичка прасенце и в нея събирало монетите, които успявало да си спести или възрастните му давали, за да си купи нещо. Един ден касичката се препълнила и майката попитала детето какво ще си купи със събраните пари.

– Аз имам всичко, от което се нуждая. Ще ги дам на някой, който не е късметлия като мен. Ще намеря най-нещастния и най-нуждаещия се човек и ще ги дам на него.

От този ден детето започнало да търси този човек и внимателно се вглеждало в съседите и в хората от квартала. Повечето от тях се усмихвали, щом срещали майката и малкото момиченце, спирали се да си поприказват и редовно давали по нещо на детето – бонбон в шарена обвивка, захарно петле, сочна ябълка или паричка.

Други само кимали с усмивка. А трети – разбира се, имало и такива – изобщо не ги забелязвали, защото били заети да говорят по телефона или пък с нещо друго, очевидно много по-важно от това да си разменят любезности с една майка и малкото ѝ момиченце.

Но дори и те изглеждали доволни от живота и нямали вид на нуждаещи се. Подобно на старицата на първия етаж, която живеела съвсем сама, но намирала радост и утеха в това да се грижи за малката градинка пред входа, да храни бездомните котки, да си бъбри със съседите или да поседи на някоя слънчева пейка в парка.

Или като семейството на петия етаж, което било много бедно и всяко от трите деца трябвало да износва дрехите на по-голямото. Но и те не били нещастни. Живеели много сплотено и се радвали на малките неща.

Само онзи мъж на средна възраст, сетило се то, на третия етаж по средата, винаги с костюм и вратовръзка, вечно говорещ по телефона с много сериозен и напрегнат вид, като че ли всички проблеми на света тежат единствено на неговите плещи.

Мъжът в сивия костюм никога не се усмихвал, не поглеждал момиченцето, не се спирал да поговори с някого или да се порадва на нещо. Момиченцето знаело, че той ръководи огромна компания с офиси в различни градове и стотици подчинени – че управлява бизнес за милиони.

Въпреки това не познавало по-нещастен, по-нуждаещ се човек от него. Така то взело решение и на другия ден се качило до третия етаж, и натиснало звънеца. Мъжът отворил врата и за свое учудване видял, че там стои малко момиченце с касичка прасенце в ръце. Детето поднесло касичката напред и казало:

– Това е за вас. Касичката е пълна с монети. Събирам ги отдавна. Но аз си имам всичко и реших да ги подаря на някой нуждаещ се. Всички останали изглеждат доволни от това, което имат. Дори да не е много. А вие имате милиони, но те не ви стигат и искате още. Затова реших, че вие имате най-голяма нужда от тези пари.

 

Read 95 times Last modified on Thursday, 21 April 2022 18:58
Станислав Тенев

"Музиката дава душа на вселената, криле на ума, полет на въображението и живот на всичко."
Платон

Login to post comments

За нас

  • Mix10 e независима медийна група, развиваща уеб проекти и онлайн издания в сферата на новините, забавленията, изкуството и свободното време. От създаването си се стремим да създаваме качествено съдържание, услуги и независима журналистика.

Контакти

улица Христо Ботев 1
Дупница, 2600
България
+359896360031
Mobile: +359892047200
www.plusradio.bg/

Цитат на деня

  • Винаги е по-трудно е да забравиш, отколкото да запомниш. 

    Бернардо Бертолучи